Bio tűztér - a környezettudatos fűtés

Az elmúlt években hatványozottan fontossá vált a környezet kímélés és a környezet tudatos életmód. Megjelentek az úgynevezett passzívházak is, melyek fűtési igénye nagyon alacsony. Ezen igények hívták életre a bio tűzterű cserépkályhák és kandallók megjelenését, illetve magának, a bio tűzteres építési módszert is, Ausztriában.

Miért fontos a bio tűztér megjelenése

A fűtés illetve tüzelés technológia fejlődése szükséges volt, annak érdekében, hogy a szilárd tüzelésnek megmaradhasson létjogosultsága a másik fő technológia, a gázzal való fűtés mellett. Magyarországon még a mai napig is igen elterjedt a pusztán fával vagy vegyes tüzeléssel (fa és szén) való fűtés, arról nem is beszélve, hogy a világ több országában is, a mai napig nagyon népszerűek a népi illetve modern cserépkályhák. Az új technológia bevezetése magával hozta a hatásfok növekedését is a környezet barát tulajdonságai mellett.

A bio tűztér lényege és működési sajátosságai

A bio tűztér arról kapta nevét, hogy káros anyag kibocsájtása minimális. A tűztérbe, nem közvetelenül, egy ajtón át vezetjük be a levegőt, mint a régi huzat hatásával működő kályháknál, ami aztán kis hatásfokkal keveredett az éghető anyag gázaival. A bio tűzterek fala 2-3 rétegű, mely rétegek között a jellemzően alul beszívott levegő felmelegszik, és speciális, több szintben elhelyezett réseken át jut az égéstérbe, melyek a fagázok és az oxigén dús, friss levegő keveredését teszik lehetővé. Annak köszönhetően, hogy a tűztér folyamatosan friss levegőt kap, hatásfoka és az elérhető belső hőmérséklet jelentősen nagyobb, mint a régebbi technológiával működő cserépkályháknál. Kialakításából adódóan a bio tűztérben keletkezett hamu, ugyan le tud hullani alulra, ám ott már nem érintkezik levegővel, ezáltal kevesebb szállópor távozik el cserépkályhánkból, továbbá a folyamatos, friss levegőellátás tökéletesebb égést tesz lehetővé, melynek során korom és szén-monoxid mentes, fehér füst keletkezik, így a káros anyag kibocsájtás is jóval alacsonyabb.

Rövid ismertető a bio tűztér építéséről

Az általam is használt, az Osztrák Cserépkályha Szövetség közreműködésével kifejlesztett UZ 37-es típusjelű tűztér a ma építhető égésterek közül a legjobb tüzeléstechnikai paraméterekkel rendelkezik, valamint megfelel a jelenleg hatályos legszigorúbb európai környezetvédelmi előírásoknak is.

Rendszer jellemzői:

- Szabadon választható tűztérméret, könnyű kalkuláció

- Elemek 9 és 12 szegmens hosszban

- Egyszerűen megoldható külsőlevegő csatlakozás

- Gyors, szárazon történő építés

- Utólagos javítás/csere lehetősége a tüzelőajtón keresztül

Az Ortner bio tűztér építésének folyamata

Az Ortner Grundofenstein 48,5 - 64,8 cm hosszú, 81 mm magas, 54 mm vastag, 9 vagy 12 szegmensből álló tűztérépítő idom. A látható perforáció mentén 5,4 cm-enként tudjuk méretre vágni. A soronként három egymással kötésben elhelyezett idomból tetszőleges alapterületű égésteret tudunk felépíteni.

Ahhoz, hogy az égéstér megfelelő levegő ellátását biztosítani tudjuk, legalább 6 sort helyezünk egymásra ezekből az idomokból. A kellő merevséget a tűztér külső oldalán, párhuzamosan épített falazat adja, ez lehet akár egy szomszédos járat oldala, vagy a csempesor bélelése is.  Fontos, hogy az elemeket nem ragasztjuk, hanem egymásba illesztjük. Az így kialakuló rések is az égést segítik, hiszen ezeken keresztül tud az égéstérbe jutni az előmelegített levegő. A kályha fenék alatti második és harmadik sort mindig kötés nélkül építjük, ezzel megakadályozva, hogy a felgyülemlett hamu a fenék alatti részbe juthasson. Ezt a részt mindig igyekszünk úgy megépíteni, hogy tisztítható legyen.

Ha szeretne további információkat megtudni a bio tűztér kialakításáról és építéséről a hivatalos leírást itt találja!


modern cserépkályha építéséhez használt elemek

Élettartam és hőtárolás

A technológiai fejlődésnek hála ezeket a kályhákat már jóval hosszabb élettartamúra is lehet építeni. A kéthéllyú rendszerrel épített cserépkályhákra igaz, hogy akár 40-50 évig is jól működnek. Hőtárolás szempontjából a több rétegű falaknak és a modern hőszigetelő anyagoknak köszönhetően, már nem kell félnünk, hogy túl gyorsan kihűl kályhánk. Több órán át képesek megőrizni belső hőmérsékletüket és folyamatosan átadni azt környezetüknek. Ennek a tulajdonságuknak köszönhető, hogy előszeretettel alkalmazzák őket passzív házakban is, ahol kisebb, de tartós fűtő teljesítményre van szükség.

Bio tűzteres modern cserépkályhák a lákásban.

Végezetül pedig essen szó a modern cserépkályhák megjelenéséről is. Ma már egy modern, bio tűztérrel épített cserépkályha képes teljesen bele olvadni lakásunk stílusába. Akár alkalmazhatjuk térelválasztóként is, vagy étkező bútorunk háttámlájaként is. A mai modern építő anyagoknak és burkolatoknak köszönhetően bármilyen színű mintájú és formájú cserépkályhát felépíthetünk, a kandallókat pedig akár a falba is süllyeszthetjük!