A cserépkályha csempéjének tisztítása

Bontott kályhák tekintetében fontos a csempék megtisztítása a koromtól és a kiégett bélés elemektől, mielőtt kezdetét veszi az újraépítés. Az elemek megtisztítása jellemzően egyesével és egy kézzel történik. Kátrányosodás fennállása esetében, akkor van mód a csempe tisztítására, ha még nem ütött át a kerámián, ugyanis ilyenkor már a felületek sajnos elszíneződnek.

használt cserépkályha

A tisztítást és a kiégett anyagok eltávolítását követően következik a kályha belsejének az újra építése, amihez a szakember új anyagokat, illetve kiváló minőségű samott téglát használ fel. A folyamat befejeztével, tehát amikor a kályha építése befejeződött, jöhet a csempék fugázása, valamint letisztítása. A szakembernek gyakorlatilag így kell átadnia munkáját a megrendelőknek. Használat közben bármikor kerülhet a felületre szennyeződés, ezt vizes ronggyal, esetleg nedves szivaccsal javasolt eltávolítani, majd következhet a szárazra törlés.

A nem megfelelő tisztítási eljárással bizony sokat ronthatunk a kályha esztétikáján. Amennyiben rosszul csináljuk, akár még hajszálrepedések is keletkezhetnek. A repedésekbe belemosódhatnak a szennyeződések, amelyek el is színezhetik a csempéket, főleg a világosabb típusúakat. Matt mázakat is lehetséges tiszta vízzel lemosni. A csempék tisztítását érdemes kihűlt állapotukban elvégezni, lehetőleg egy puha felületű törlőkendő segítségével, a makacsabb foltokra bevethetjük az alkohol erejét is. Fontos, hogy igyekezzünk elkerülni a maró hatású vegyszereket, a tisztítószereket és a súrolószereket is.

Posted on Apr 05, 2022