Honnan ismerhető fel, ha eldugult a cserépkályha és mi a teendő ilyenkor?

A cserépkályhák a mai napig népszerűek, azonban – mint a legtöbb fűtési megoldás esetében – törődést igényelnek. Több probléma is felmerülhet használatuk közben: az egyik leggyakoribb, hogy részlegesen, vagy teljesen eldugul a cserépkályha, ami akár robbanáshoz is vezethet. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában, hogy biztonságosan tudja használni kedvenc fűtésre szánt eszközét.

Zárt térben történő égési folyamat során teljesen természetes dolog, hogy lerakódások keletkeznek, azonban sokkal gyorsabban baj történhet, ha nem megfelelő tüzelőanyagot használunk. Például, ha a fűtésre szánt fa nedvességtartalma túl magas, akkor a vízpára lecsapódik a kályhában és a kéményben, ami ragacsos anyagot képez. Az idő előrehaladtával ez a réteg egyre vastagabb lesz, ami egyrészt szemmel is látható elváltozást jelent a belső térben, másrészt pedig hátrányosan hat a szellőzésre.

Sok esetben a tüzelés során furcsa szagot lehet érezni, ami adódhat abból, hogy a kátrányosodás elkezdődött, viszont előfordulnak olyan helyzetek is, amikor egyáltalán nincs külső, könnyen azonosítható jele ennek. Már komolyabb problémára utal az a jelenség, amikor a füst a lakótér felé kezd távozni a kémény helyett. Ezt a visszafüstölést a részleges elzáródás okozza, mivel ilyenkor nem megfelelő a szellőzés az égési térben.

Fűtési szezon előtt érdemes kinyitni a cserépkályha ajtaját és egy hosszú gyufaszálat meggyújtani előtte. A láng mozgásából lehet látni, hogy jó-e a szellőzés, vagy sem. Ha nem a nyílás irányába mozog, akkor azonnal a lerakódásokra kell gyanakodni és szakembert kell hívni.

Cserépkályha tisztítás

Hogyan történik a cserépkályha tisztítása és milyen gyakran van szükség erre?

Tapasztalataim alapján legalább 2-3 évente érdemes egy szakértővel kitisztíttatni a cserépkályhát, így még a részleges elzáródás is korai fázisban megszüntethető és biztosítható a kályha egészséges működése. A folyamatos karbantartás során jellemzően elegendő a tisztítónyíláson keresztüli beavatkozás, de komolyabb lerakódások esetén szükség lehet egy kis visszabontásra is.

Minden cserépkályha tisztítás jelentős kosszal jár, hiszen a lerakódás levakarása porszerű anyagként távozik és kaparható ki. Éppen ezért, ahol szükséges, ott letakarom a környező bútorokat, berendezéseket, hogy ne érje azokat szennyeződés.

A cserépkályha tisztítást nem lehet megúszni, és annak érdekében, hogy hosszú ideig problémamentesen működjön és biztosítsa otthona melegét, rendszeresen el kell végezni. Forduljon hozzám bizalommal: vegye fel a kapcsolatot és segítek megőrizni kályhájának egészségét!

Posted on Jun 02, 2022