Cserépkályha javítás és tisztítás

Nincs annál kellemetlenebb, ha a kályhába nem tudunk begyújtani, mert valahol eldugult. A lerakódás jelei, hogy romlik a huzat a cserépkályhában és a végső stádium pedig, ha már az ajtón visszaáramlik a füst.

A lerakódás oka általában a nem megfelelő tüzelőanyag használata. Ha túl magas nedvességtartalmú fával gyújt be, az abból származó vízpára a cserépkályha belső falán kicsapódik, és kátrányos lerakódás keletkezik. Ilyenkor szabad szemmel is látható, összefüggő fekete réteg rakódik le, amelynek felülete egyenetlen és akadályozza a megfelelő szellőzést. Előfordulhat, hogy a színe és a szaga is átüt a kályhán.

Mikor van szükség a  cserépkályha javításra, vagy tisztításra?

A cserépkályha megépítése után három év elteltével érdemes az építtetővel megnézetni a cserépkályhát és elvégezni a cserépkályha esetleges javítását és tisztítását a korom lerakódásoktól. A cserépkályha nagyon igényli az odafigyelést, de meg is hálálja azt. Mikor már érezhető jelei vannak, hogy valami nincs rendben a cserépkályhával, akkor gyors beavatkozásra van szükség, ezért érdemes 2-3 évente megnézetni a kályhát. A cserépkályha javítás és tisztítás költségeinek felmérését fotók alapján tudom megadni, de a legjobb, ha a helyszínre kimehetek előtte.

Extrém esetben, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk cserépkályhánkat, a tüzet égés közben lefojtjuk, nem biztosítjuk, az égéshez szükséges levegőt vagy ideje korán elzárjuk a cserépkályhát ezek miatt bent felgyülemlő égés gázok hatására a cserépkályhánk akár fel is robbanhat. Ilyenkor jelentős kár is keletkezhet a kályha szerkezetében, amit azonnali javítással tudunk orvosolni. Ilyenkor a sérült részeket visszabontom, és a felületeket megtisztítom, illetve újra rakom.

Cserépkályha javítás és tisztítás lépései

Többféle tisztítási mód lehetséges. A legegyszerűbb a kályha tisztítónyílásán keresztül való munka. Sok szennyeződés lerakódása esetén azonban szükségessé válhat a kályha tetejének felbontása, ami több munkát igényel. Egy teljes karbantartás a következőkből áll:

  • cserépkályha tetejét felbontom
  • füstcsövet megtisztítom
  • a tisztító dugókon keresztül a füstjáratokat koromtalanítom
  • cserépkályha tetejét is újra tapasztom
  • végül a cserépkályhát újra fugázom

A költségek minden esetben, az elvégzendő munka nagyságának függvényében kerülnek megállapításra.

A cserépkályha javítás és tisztítás során is a lehető leggyorsabb és legtisztább munkavégzésre törekszem.


Úgy érzi már nem ég tökéletesen a tűz cserépkályhájában vagy esetenként vissza is füstöl. Hívjon bizalommal elérhetőségeim egyikén és a hibát rövid határidőn belül kiküszöböljük!

Cserépkályha javítás és tisztítás Budapesten rövid határidővel, tisztán, gyorsan és szakszerűen