Elektromos cserépkályha építés

Mint köztudott, egy átlagos cserépkályha fűtését jó minőségű, száraz fával ajánlott megoldani. Ez már régen is így volt, és ez ma sem változott, mert a cserépkályha tökéletes hatékonyságához nagyban hozzájárul a jó minőségű tüzelőanyag használata. Azoknak sem kell lemondaniuk álmaik cserépkályhájáról, akiknek nincs lehetőségük a tervezett helyiségben kéményt kiépíteni, esetleg szeretnék kihasználni az éjszakai áram kedvezőbb árát, vagy csak nagyon nehéz lenne felhordaniuk a tűzifát. Ilyen esetekben az elektromos cserépkályha lehet a legjobb megoldás!

Elektromos cserépkályha előnyei és hátrányai.

Az elektromos cserépkályhák legnagyobb előnye, a normál tüzelésű kályhákhoz képest, hogy működésük teljes mértékben tiszta. Nincs, ami elégjen, így nem keletkezik égéstermék és ezáltal nem kéményhez kötött az építése. Mivel nem igényel kéményt, bármely helyiségben felépíthető, üzemeltethető.  Az újszázadi technológiai megoldásoknak köszönhetően, az elektromos cserépkályha hatásfoka meglehetősen magas. A felvett energia 95%-át tudja hasznosítani, ami teljes mértékben a lakásban marad. Egy megfelelően rakott, elektromos cserépkályha, felületi hő leadással, folyamatosan fűti fel a szoba légterét, ami kiegészítve azzal a jó tulajdonságával, hogy energia felvétele és teljesítménye szabályozható, igen csak kényelmes használatot tesz lehetővé. A normál cserépkályhákkal ellentétben az elektromos cserépkályha működése teljes egészében automatizálható, nem kell bajlódni a tüzelő aprításával, szárításával, felhordásával.

Persze akadnak hátrányai is az elektromos cserépkályháknak. Annak ellenére is, hogy a mai elektromos cserépkályhák hatékonysága közel 100%-os, a magas villany energia árak miatt, üzemeltetésük nem minden esetben kifizetődő, sőt sok esetben drágább, mint a klasszikus cserépkályháké. Fő fűtésként való alkalmazása nagyon drága lehet, ha nagy helyiséget akarunk vele kifűteni, ám egy 35-60m2-es lakás vagy szoba kifűtésére kiválóan alkalmas lehet. Kiegészítő fűtésként azonban, illetve arra az esetre, ha egy helyiséget a többitől külön szeretnénk fűteni, kiválóan alkalmas.

Mire van még szükség az elektromos cserépkályha üzemeltetéséhez?

Ha elektromos cserépkályhát szeretnénk építtetni otthonunkban, mindenképpen szükségünk lesz a megfelelő engedélyek beszerzésére az éjszakai áram illetve a 3 fázis üzemeltetéshez. Ebben egy villanyszerelő tud segíteni akit én tudok Önnek ajánlani amennyiben szükséges. Érdemes még az építés megkezdése előtt konzultálnunk vele! A szükséges engedélyek beszerzésére szánjunk időt, hiszen nem megy mindig zökkenőmentesen a mérőműszerek engedélyeztetése.

Klasszikus cserépkályhából elektromos cserépkályha

Normál, szilárd tüzelésű és Héra (gázégős) cserépkályhák könnyedén átalakíthatóak elektromos cserépkályhává. Ilyenkor a meglévő cserépkályha lehetséges hibáit kijavítom, és előkészítem, hogy a szükséges elektromos fűtőbetéteket befogadja.

Az elektromos cserépkályha különösebb karbantartást, tisztítást nem igényel. Időnként kell csupán az elhasználódott elektromos fűtőbetéteket cserélni.

Az ország egész területén építettem már elektromos cserépkályhát, de volt szerencsém már Németországban és Ausztriában is dolgozni. Nincs a világon az a pont ahová nem utaznánk el egy szép cserépkályha megépítéséért.

Lengyel gyártmányú fútőbetéteket építek be amennyibe nem a Carlo Loysch féle Ausztriában gyártott Duo-Therm fűtőszálról van szó. Az említett lengyel elektromos fűtőbetét 2,4 kw-os teljesítménytől 4,8 kw-ig rendelhetők. 

Egy fázissal is beszerelhető a 2,4 és a 3,2 kw-os. Három billenő kapcsolóval lehet a teljesítményét szabályozni, ez a vezérlés beépítve és külső falra szerelhető verzióban is kérhető.


elektromos cserépkályha szecessziós stílusban

Szecessziós stílusú antik cserépkályha rejtett elektromos betéttel

fehér elektromos cserépkályha

fehér cserépkályha

Klasszikus kapus új cserépkályha elrejtett elektromos betéttel

vajaszínű elektromos cserépkályha rejtett betéttel

Hagyományos cserépkályha elektromos betéttel

hagyományos stílusú elektromos cserépkályha

Külső vezérlős

külső vezétlős elektromos cserépkályha

Beépített vezérlős

Elektromos cserépkályha Csemő községbenElektromos fűtés Duo-Therm fűtőkábellel

Elektromosan fűthető cserépkályha, ami hagyományos fatüzeléssel is használható. A legnagyobb fűtőkábelnek 1470 W a fűtőteljesíménye és nem igényel 3 fázist, viszont a kábel méretét a kályhához kell méretezni. Nagy előnye a Duo-Therm fűtőkábelnek, hogy közvetlenül a csempe fal belső feléhez van építve ezáltal szinte rögtön érezhetjük a kellemes meleget a kályhán. Nem kell lemondania a ropogó tűz látványáról csak azért, mert elektromos kályhát szeretne.


                                                                                                                                                              Elektromos cserépkályha és fával fűthető cserépkályha egyben

Fával és elektromosan is fűthető cserépkályha

fehér elektromos cserépkályha

Ilyen teljesen kitakarítva és beüzemelve

elektromos cserépkályha villanykapcsoló termosztát

Carlo Duo-Therm termosztát