Kandalló építés

A kandalló rövid története

A ma ismert kandalló 13-14. században jelenik meg Nyugat Európában elsősorban Anglia kastélyaiban. Akkoriban ez inkább presztízs értéke volt mint fűtő szerepe, mivel a nyitott kandallók hőleadó képessége minimális volt azokban a nagy kastélytermekben, maximum a tűz látványa töltötte el melegséggel az ott tartózkodót vagy, ha egész közel ültek hozzá. A középkori Nyugat Európában egyre nagyobb választékban terjedt el a kandalló, még keleten inkább a cserépkályhákat építették meg és használták a nagyobb hatásfokuk miatt.
A kandalló kultúra megerősödése a 20. század végére tehető elsősorban a polgári rétegekben. A ma ismert öntvény zárt tűztereket az 1970-es években kezdték el gyártani Franciaországban ami nagyon bevált és a mai napig a legbiztonságosabb építési formája a kandallóknak.

kandalló építése

Légfűtés és hőtárolás

A mai kandallóépítés jelentős modernizáción megy keresztül, a legkorszerűbb építőanyagoktól a legjobb minőségű kandalló betétekig. A mai modern építési technológiákkal már tudunk olyan kandallókat kivitelezni, amelyek a hagyományos légfűtéses technikát ötvözik a cserépkályhák nagy erényével, a folyamatos sugárzó meleg kibocsátásával. A hőtárolásra nem alkalmas minden kandallóbetét, és erre mindenképpen figyelmet kell fordítani, mert az erre nem használható berendezések beépítése esetén a kandalló szerkezete megsérülhet. A légfűtéses kandallóknál is fontos, hogy megbízható minőséget válasszunk a hosszú távú használhatóság érdekében.

kandalló építés

Hőtároló járatok és falazó elemek

A hőtárolás növelhető még úgy is, hogy füstjárat épül a kandalló után, ami már a cserépkályha működési elvéhez kezd hasonlítani. Ezek a járatok samottból vagy nagy hőtárolású, előre gyártott elemekből épülnek. A kandallóból felszabaduló magas hőenergia a tűztér köré épített hőtároló falazattal felfogható és a hő leadási ideje növelhető. Hosszú távon a tűz kialvása után is lassan sugárzó meleggel biztosítja a lakás otthonosságát. A látványos nagyméretű ajtón keresztül lobogó tűz látványa kellemes, megnyugtató élmény egy hideg téli estén. A Hoxter kandallók képviselik az egyik legmagasabb minőséget és a legszigorúbb környezet védelmi feltételeknek is megfelelnek.

kandalló építés

Tiszta levegő, tiszta üveg

A tökéletes égésnek köszönhetően minimális hamu és korom keletkezik, valamint a külső légbeeresztés biztosítja azt, hogy a tüzelőberendezés ne a lakás levegőjét használja. Az ajtóüvegre irányuló légöblítés teszi lehetővé, hogy az üvegen át élvezhető legyen a tűz látványa. Célom az, hogy olyan kandallókat tervezzek és építsek, amelyek - összhangban az Ön igényeivel – akár generációkon át is kiszolgálnak, és ehhez ez a technológia maradéktalanul alkalmas.

kandalló építés

Tegye hangulatossá lakását akár modern vagy hagyományos kivitelben, de a kettőt ötvözve is kivitelezhető.

Az általam kínált kandallók beépítése kizárólag csak előregyártott öntvény tűztérrel történik, ami ezután,az Ön által kiválasztott burkolatot kapja meg. Minden kandallónak egyedi árszabása van így pontos árat csak a felmérés és megtervezés után tudok adni. A külső burkolat kő, kerámia, tégla vagy egyéb anyagok felhasználásával készül. Ezeknek az anyagoknak a gyártását és beszerzését is én végzem és kizárólag csak is így  vállalom a kandalló építését.

kandalló építés

kandalló építés