Kemence építés

 Hagyomány megtartása a modern világban

A kemencék építése a 15. században kezdett elterjedni az országban, de az akkori idők kemencéje a mai körülmények és igények között már aligha használható. Gondolok itt a füstre és a koromra, ami a konyhák falára rakódott. A manapság legismertebb búbos kemence építése az Alföldön volt elterjedt. A belső kemencét nem csak sütés-főzésre használták, hanem a lakás fűtésére is, majd ezeket a kemencéket később csempeszemekkel is díszítették. A kemencék formája tájegységenként változott és sok esetben a kemence felfűtésére használt fűtőanyag befolyásolta, mert a hirtelen nagy lánggal égő szalma, kukoricaszár magasabb belterű kemencét igényeltek.


Ezt a hagyományt próbálom életben tartani és minél több házba eljuttatni, mert a kemencében sült kenyérnek vagy malacpecsenyének nincs párja. A kemencében sült ételek sütési idejére nincs recept, mert minden kemence más és ezt csak tapasztalattal lehet megtanulni, tehát ne ijedjünk meg, ha az első kenyerünk nem sikerül tökéletesen.


Kenyérsütés kemencében

A kenyér a magyar ember táplálkozásában mindig központi helyen állt. A hazánkba érkező utazókat is ámulattal töltötte el a magyar kenyér íze és méretei egyaránt. Ezek az alföldi kenyerek akár az 5-6 kilósak is voltak. A hagyományos kenyér készítése összetett munkafolyamat akár 18-20 órát is igénybe vesz. A kenyérsütés a kovász elkészítésén át a tészta dagasztása és még a kemence felfűtése is női feladat volt. A lánynak ezt még férjhezmenetel előtt meg kellett tanulnia. A kenyérsütés folyamatát ma már nagyon kevesen ismerik, én is ezért kezdtem ezután kutatni, hogy ne vesszen el ez a nehéz, de hálás munkafolyamat. Falun élő idősebb emberektől lehet érdeklődni a kenyérkészítés tudományáról.

A kenyérsütés első lépése az erjesztő anyag áztatása langyos víz felöntésével ezt kora délutáni órákban végezték. Az erjesztő anyag elkészítésére többféle módszer létezik, egyszerre elkészítették egy fél vagy akár egy évre is, hogy mindig egyenletes minőségű kenyeret tudjanak vele sütni.

Az egyik legelterjedtebb eljárás, hogy 5 liter vízbe 1 liter komlóvirágot, 5 fej apróra vágott vöröshagymát, 0,5 liter zabot és 5 erős pirospaprikát tettek és puhára főzték és ezzel a főzettel leforráztak egy szakajtónyi búzakorpát. Ezt összedolgozva pogácsákat szaggattak belőle és kiszárították.

Manapság élesztőből is készítenek kovászt. Az élesztőt langyos vízbe feloldják, majd búzalisztet adnak hozzá úgy, hogy hígabb tészta legyen belőle és 2 órát pihentetik. Aztán kukoricalisztet adnak hozzá majd ismét 2 órát pihentetik aztán pogácsákra szaggatják és kiszárítják.

A kovásszal készült kenyér tésztájának elkészítéséhez nem árt egy kis rutin ami nagyon sok rosszul sikerült tészta után alakul ki. Általában erre a mai mindennapokban nincs idő ezért javaslom a sima élesztő használatát kéz meleg cukros vízben felfuttatva.

Kemence fűtése

A kemence felfűtése függ a méretétől és a falvastagságtól, de ami a legfontosabb, hogy a tüzelőnk száraz lehetőleg vékony faágak legyenek. Semmiképpen ne használjunk olyan anyagot amiben valamilyen ragasztó vagy festékanyag van. A tüzet mindig az egyik oldalán körülbelül középen kell tartani, hogy a láng jól körbe járja a kemence falát.

A vizes fa ugyanolyan káros kormos anyagot képe képezni a kemence belső falán mint a fent említett rossz tüzelő anyagok. ezért érdemes arra figyelni, hogy min. 1 éves száraz helyen tárolt fával tüzeljünk.


Kerti sütők, grillezők és kemencék építése

Minden anyagot, ami az építéshez szükséges, beszerzek. Amennyiben van Önnek olyan anyaga, ami sütőjébe vagy kemencéjébe felhasználható,  természetesen beépíthetem - anyagár levonásával. Abban az esetben, ha már van konkrét elképzelése, részletes átbeszélés és helyszíni felmérés majd vázlatrajz készítése után a megálmodott kerti sütő, grillező vagy kemence valóra válik. Ami szükséges az építéshez: tégla, falazó anyag, vakoló, - ha van vakolt felület - samott-tégla, agyag, vasalatok a grillezőhöz, esetleg egy bográcstartó, ajtó a kemencéhez, ha van takaréktűzhely más néven sparhelt, ide is szükséges kettő ajtó plusz egy platni. 

kemence építés kültérre

Pizzakemence építés

Családi, baráti összejövetelek népszerű kelléke egy jól megépített kerti konyha és benne a pizza kemence. Egy kerti konyhában lehet kemence, grillező, sparhelt, bográcsozó, vagy akár ezek kombinációja – az Ön igényei szerint.

Az árajánlat-készítés előtt elengedhetetlen a helyszíni felmérés, illetve egy vázlat készítése a megvalósítható elképzelésről. A kivitelezéshez minden anyagot beszerzek, de természetesen, ha van a háznál olyan minőségű anyag, ami beépíthető, azt az anyagköltségből levonom.

A kemencénél – akár a cserépkályhánál is – a leghatékonyabb tüzelő a száraz keményfa, de érdemes elrakni e célra a lemetszett szőlővesszőt is, mert erős lánggal ég, és jó parázs lesz utána. A jó minőségű fa füstje utánozhatatlan ízt kölcsönöz az ételnek, ami – párosulva a baráti társaság légkörével igazi központjává teszi a kemencét vagy grillezőt a család életének.

Minden kerti sütő a megépítését követően 3-4 évente karbantartást igényel. Természetesen az építés előtti megegyezés függvényében ezt is el tudom vállalni.


Hívjon bizalommal vagy írjon e-mailt és elképzeléseit megvalósítjuk