Népi cserépkályha

A paraszti használatban a múlt századokban meglévő cserépkályhák elődeit a 13-14. századi várkastélyok kályháiban találhatjuk meg. A cserépkályhák ebben az időben még belső járatozás nélkül működtek, a szakirodalom ezeket járatnélküli kályháknak nevezi. A kályha falába agyagból formált és kiégetett bögréket raktak a jobb hő leadás érdekében.

A fazekasság térhódításával párhuzamosan ezek a korábban csak nemesi kastélyokban, várakban megtalálható kályhák, némileg kicsinyített formával, korongolt csempékkel elérhetővé vált a 15. századra kezdetben a főurak és papok, később pedig már az alsóbb néprétegek számára is. Ezeknél a paplakokban, főúri házakban található kályháknál már járatrendszereket is kialakítottak. Több évtizedes folyamat volt, míg a kémény huzata és a kályha járatai összhangba kerültek.

A parasztság széles köreiben a 17. századra lett – bár területileg nem egyforma mértékben – általánosan ismert ez a fajta kályha. Ez a kályhatípus leginkább a Dunántúlon és Észak-Magyarország egyes részein volt jellemző.

Ezt a középkori, kora újkori kályhakészítési tradíciót őrzi kiváló keramikus kollégám, és készíti el kézműves kályhacsempéit igény szerint, az Ön elképzelései alapján. A gyártás hagyományos technológiáján nem változtatott, kiváló minőségű agyagból készült, különleges csempéi a legjobb választás a népi stílusú cserépkályhához.A megrendelt kályha 1-2 hónapos határidővel készül el – telítettségtől függően, hiszen ez nem futószalagon készült kályha. Minden csempéje gondos odafigyeléssel készül, és igazán egyedi díszévé válhat otthonának.


Népi cserépkályha építés árai

Helyszíni felmérés után a kályha környezetbe illő stílusáról és formájáról is tudok ajánlatot adni, de persze azt építem fel, ami Önnek tetszik. Nagyon ügyes keramikussal állok kapcsolatba, akinek a munkáit a maximális precizitás jellemzi. A megrendeléstől számított 1-2 hónapon belül telitettségtől függően a megálmodott kályha csempéi építésre készek. Az építés 2-4 nap függően a kályha méretétől és formájától.

Kérjen árajánlatot bizalommal!

Népi cserépkályha - Puszta Károly Népi cserépkályha - Puszta Károly