Cserépkályha fuga repedés-hogyan javítom

A cserépkályhák már régóta léteznek és napjainkban ismét felkapottak lettek, ami nem véletlen, hiszen nagyon mutatósak és bármilyen környezetet különlegessé tesznek. Amennyiben megfelelő a tüzelőanyag, úgy gyorsan felfűtik a területet és hosszasan biztosítják a meleget. A cserépkályha megépítését javasolt szakemberre bízni, aki az egész folyamat megkezdése előtt alaposan felméri a terepet és javaslatokat tesz.

Mint minden mással, a cserépkályhával is adódhatnak problémák, előfordulhat például, hogy eltömődik. Ezt úgy lehet észrevenni, hogy a tüzelőajtón keresztül szivárog a füst, de az is intő jel lehet, ha a tűz elkezd bealudni, amikor az ajtó résnyire nyitva van. Az sem jó jel, ha az ajtó belső fele kormolódik vagy kátrányos lé folyik le róla. A cserépkályhás tudja orvosolni a problémát, általában felszedi a kályha tetejét és alaposan kipucolja az egészet.

A hő hatására a cserépkályha csempéi mozoghatnak, így megeshet, hogy a fuga kipereg. Ez főleg az ajtók környékén történhet meg vagy a tűztérrel megegyező magasságban. Tavasszal tehát célszerű a cserépkályhát újra fugázni, még akkor is, ha modern por alakú üvegszálas fuga van a csempék között, hiszen ezek is lepotyoghatnak.

Cserépkályha fuga

A fuga repedése tehát normális jelenség, ha a cserépkályha rendszeresen működtetve van, ezáltal megeshet, hogy bizonyos időközönként javításra szorul. A repedés szerencsére nem befolyásolja a működést, csupán esztétikailag van szerepe. Amennyiben azt észleljük, hogy a fugán keresztül szivárog a füst, akkor valószínűleg a kályha belső szerkezetében keresendő a hiba, ilyenkor okvetlen kérjük szakember segítségét.

A fugák és a cserépkályhák javítását természetesen én is vállalom, forduljon hozzám bátran és keressen bizalommal, készséggel állok rendelkezésére.

Posted on Jul 25, 2022