Cserépkályha átrakás

Cserépkályha átrakás

A cserépkályha életében nagyon fontos dolog az átrakás, hiszen a benne lévő anyagok előbb vagy utóbb kiégnek, a járatok a lerakódott koromtól eldugulnak, és ezáltal a kályha sokat veszít a teljesítményéből valamint - ami a legfontosabb - a hőtároló képességéből. Érdemes ezért a cserépkályha építéstől számított 15-20 év elteltével átrakatni a cserépkályhánkat, amennyiben folyamatos használatban volt.

A cserépkályha átrakás egy fatüzelésű kályha esetében kb. 15 év, de ez nagyban függ attól, hogy ez a cserépkályha megfelelően van-e használva, mert ez akár 2 évre is lerövidülhet. A kályha tartósságának legfőbb ellensége a rossz tüzelés, és persze arra sem árt figyelni, hogy a fa már száraz legyen, mire arra kerül a sor, hogy fűtünk vele. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha már nyáron megvesszük a télre szükséges tüzelőnket. Szeretném még megemlíteni azt, hogy a ház körül keletkezett hulladékot ne a cserépkályhánkba tüzeljük el, mert ezzel jócskán megrövidítjük a kályhánk életét.

népi motívum

Cserépkályha átrakásának előjelei

A cserépkályha átrakásának legjobban észrevehető jele, hogy már csak tüzelünk benne és a meleget nem adja le megfelelően. Sok esetben kézzel fogható vagy szemmel látható jelei is vannak, hogy például kimozdulnak tűztér elemek vagy esetleg le is esnek. A helytelen használat következtében előfordulhat olyan, hogy a cserépkályha túl korai elzárására kerül sor ezért a keletkezett nyomás a kályhát szétfeszíti, ijesztőbb kifejezéssel felrobbantja. Ebben az esetben mindenképpen javasolt az átrakás.

Minden kályha átrakásánál a talapzatig vissza bontva a már elöregedett anyagokat teljesen kicserélve építem újra az átrakásra szoruló kályhákat, hogy a már megszeretett kályhája ismét tökéletesen működjön. A bontásnál keletkező sittet elszállítom.

Nem csak az átrakásnál érdemes elvégezni a karbantartást, ami azt jelenti, hogy egy pár év eltelte után érdemes a járatokat lepucolni és a felgyülemlett kormot és pernyét kitakarítani a kályhából. Az átrakás pedig már az a fázis mikor a kályhába hiába pakoljuk a tüzelőt a hatásfoka mégis nagyon gyenge marad, ha bizonytalan a kályhája állapotával kapcsolatban hívjon bizalommal és felmérem a cserépkályhája állapotát.

népi motívum

Cserépkályha átrakás árai

A kályha átrakásának a díjszabása legfőképp a méretétől függ, de befolyásoló tényező lehet az elhelyezkedése is - gondolok itt arra, ha például két szobát fűt és falba van építve vagy emeleten van a kályha. Árajánlathoz mindenképpen szükségem van egy, de inkább több fotóra. A helyszíni felmérés a legjobb, amennyiben a távolság is lehetővé teszi.

népi motívum

Így néz ki a cserépkályha belseje, ha már érdemes átrakni...

cserépkályha belseje átrakás előtt

és az átrakás után így néz ki a kályha belseje.

cserépkályha belseje átrakás után


Cserépkályha átrakás folyamata.

Minden munka előtt fontos az előkészület, egy átrakott kályhánál a külső forma már adott, de a cserépkályha tűzterének és járatainak pontos kiszámítása elengedhetetlen. Az előkészületi munkákhoz tartozik még ebben az esetben a bútorok és a padló védelme. A képeken látható helyszínem már a bútorok el voltak tolva és letakarva, ránk már csak a padló védelme várt mielőtt a munka megkezdődik, de természetesen a bútorok elpakolását és letakarását is vállaljuk, de ezt a megállapodás előtt érdemes tisztázni, mert erre az időt rá kell szánni és a költségek is változnak ebben az esetben.

cserépkályha átrakás első lépése

cserépkályha átrakás második lépése

cserépkályha átrakás harmadik lépése

cserépkályha átrakás negyedik lépése


cserépkályha átrakás ötödik lépése


cserépkályha átrakás hatodik lépése


cserépkályha átrakás hetedik lépése


cserépkályha átrakás nyolcadik lépése - Puszta Károly


cserépkályha átrakás kész - Puszta Károly