Cserépkályha tisztítás külsőleg!

A cserépkályhák napjainkban egyre felkapottabbak, kiválóan lehet velük fűteni és még mutatósak is. Azonban fontos őket rendszeresen karbantartani és tisztítani, amit nem mindegy, hogy miként végzünk el.

Mivel tisztíthatjuk és mivel nem?

A víz és a tisztítószerek ugyan nincsenek káros hatással a mázra, de mégis jobb hanyagolni őket, mivel a hőtágulás, illetve zsugorodás jelensége miatt, minden fényes kályhán egészen apró hajszálrepedések keletkeznek, amelyeket csak közvetlen közelről lehet szabad szemmel látni. Ez abszolút normális folyamat, viszont egy nedves ruhával csak beledörzsölnénk a port és a koszt ezekbe a hézagokba, ami egy idő után már észrevehető, és nem szép látványt nyújt, főleg a világosabb cserépkályhákon.

tekercses kéztőrlőpapír

A matt mázak nagyobb odafigyelést igényelnek, mert könnyebben tapad rájuk a szennyeződés.

A cserépkályhák tisztítását kizárólag kihűlt állapotukban lehet elvégezni, lehetőleg víz nélkül egy száraz törlővel, akár egy tekercses kéztörlőpapír segítségével.

Mi tévők legyünk, ha makacsabb szennyeződéssel állunk szemben?

Ebben az esetben tegyünk a puha törlőre némi alkoholt és így próbáljuk meg orvosolni a problémát. Arra mindenképp figyeljünk, hogy maró hatású anyagokat, tisztítószereket, vegyszereket és súrolóporokat ne alkalmazzunk.

Az üvegtajtóval rendelkező kályháknál célszerű az üveg felületét is rendszeresen megtisztítani, erre kaphatóak speciális szerek, amelyek kiválóan megteszik hatásukat.

Posted on Sep 05, 2018