Kályhacsempe mázának javítása

A javítás olyan restaurálási munka, aminek a költsége sokszor jelentősebb mértékű, mintha az elemek újból legyártásra kerülnének. Ettől függetlenül, ha egy szép, régi antik cserépkályháról van szó, akkor érdemes a műveletet megpróbálni. A 100-150 éves kályhák esetében abszolút elfogadható, hogy kisebb-nagyobb sérülések fedezhetőek fel a csempén, ezeket lehetséges úgy kijavítani, hogy megőrizzék antikvitásukat. A hibás darabok ráadásul átrakhatóak olyan területre, amelyek nincsenek szem előtt. Legyen szó bármilyen antik kályháról, a replikáció minden típusúnál elvégezhető, ezáltal teljesen hibátlan lesz az adott darab, de az antikvitását ilyenkor elveszíti.

Kályhacsempe mázának javítása

A cserépkályhának a pára sem tesz jót, ezen kívül a fagyás is képes szétrepeszteni a csempéket, amely által a máz is megrongálódik. Csempékből különböző minőségű termékek szerezhetőek be, célszerű aszerint kiválasztani a legideálisabbat, amit minden nap szívesen viszontlátnánk. Azt viszont okvetlen figyelembe kell vennünk, hogy a csempe méretpontos és derékszög legyen, ellenkező esetben a kiépítésnél problémák merülhetnek fel.

Bontott csempék tekintetében szintén adódhatnak hibák, sőt a bontás közben is keletkezhetnek sérülések. A csempéket építés előtt nem javasolt lemosni, hiszen a víztől a salétrom dolgozni kezd és ennek köszönhetően könnyen ledobhatják magukról a mázat. Éppen ezért a kiépítés után még jó pár napig szükséges letörölni a nedvességet a kályháról. Kandalló építés során is figyeljünk erre, ráadásul így hozzájárulhatunk a kályha hosszabb élettartamához. Arra viszont számítsunk, hogy a régebbi bontott csempék szín- és formavilágában nem túl nagy a választék.

Posted on Nov 08, 2022