Cserépkályha használata

A fűtési szezon kezdeténél gyakori jelenség, hogy a cserépkályhában ill. a kéményben nem indul be a huzat. Ezt az okozza, hogy a kéményben lévő levegő hidegebb, mint a külső levegő. Azzal tudjuk ezt megoldani, hogy a tisztítóajtónál elkezdjük felmelegíteni a kéményt, amíg a begyújtott papírt fel nem viszi a huzat. Begyújtáskor figyeljünk arra, hogy a levegőellátás megfelelő legyen, és amíg a tűzünk ég, semmi esetre se zárjuk el a kályhát, mert az koromlerakódáshoz, kátrányosodáshoz vagy robbanáshoz is vezethet. Azért ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az egész házunk megsemmisül, de a kályhánk súlyosan károsodik.


Egy cserépkályha élete nagyban függ a használattól. Érdemes figyelni arra, hogy a tűzifánk száraz legyen. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha már egy évre előre gondolkodunk. A nedves tűzifa hosszú távon kátrányosodást okoz a kályhában, ill. a kéményben. Ugyancsak nem használ, ha folyamatosan fenyőt tüzelünk: ez is koromlerakódáshoz vezet. A csertölgy sem ajánlott cserépkályhába, mert erősen kátrányosít. Tilos a cserépkályhában eltüzelni háztartási hulladékot és a megtört dió héját. Cserépkályhában való tüzeléshez legalkalmasabb tűzifa: akác, tölgy, bükk, gyertyán.


  • Kizárólag csak száraz, keményfával tüzelhetünk (pl. gyertyán, bükk, akác, tölgy)
  • A száraz fának legalább 1 évesnek kell lenni.
  • A fa hasábok vastagsága 8-10 cm legyen, mert a túl vastag fa nem ég megfelelően ezáltal lerakódásokat képez a kályha belsejében.
  • A tűztér megrakása lehet állítva hátulról az ajtó felé haladva és elé egy pár vékonyabb hasáb majd gyújtós ami puha fa is lehet (pl. fenyő) aztán végül már csak egy begyújtós kocka hiányzik. A másik lehetőség a máglya rakás amelyet szintén puha gyújtós fával alulról vagy felülről gyújtunk meg.
  • A fa mennyiséget ki kell tapasztalni érdemes kb. 2/3-ig megrakni a tűzteret majd a kályha melegedésétől függően változtatni.
  • Cserépkályhát naponta 1-szer maximum 2-szer(reggel és este) kell megrakni a kinti hidegtő függően és , hogy milyen meleget szeretnénk. Többször nem érdemes, mert nem fog több meleget leadni csak a kéményen eregetjük ki és a kályha belsejét is rongálja.
  • Az égéshez legfontosabb az oxigén ezért az ajtót 3-4 cm-re nyissuk meg. Nem szabad, hogy a tűz sínylődjön, hogy tökéletlenül égjen. Miután a tűz leégett és már csak parázs van még nem kell teljesen elzárni egy pár milliméteres rést kell hagyni az ajtón, majd mikor már csak itt-ott pislákol a parázs teljesen elzárható az ajtó. A kályhát az égés ideje alatt elzárni TILOS!
  • TILOS a kályhába égetni diót, kukorica csutkát, műanyagot és minden háztartási hulladékot.