Cserépkályha átrakás

Cserépkályha átrakás

A cserépkályha életében nagyon fontos dolog az átrakás, hiszen a benne lévő anyagok előbb vagy utóbb kiégnek, a járatok a lerakódott koromtól eldugulnak, és ezáltal a kályha sokat veszít a teljesítményéből valamint - ami a legfontosabb - a hőtároló képességéből. Érdemes ezért a cserépkályha építéstől számított 15-20 év elteltével átrakatni a cserépkályhánkat, amennyiben folyamatos használatban volt.

A cserépkályha átrakás egy fatüzelésű kályha esetében kb. 15 év, de ez nagyban függ attól, hogy ez a cserépkályha megfelelően van-e használva, mert ez akár 2 évre is lerövidülhet. A kályha tartósságának legfőbb ellensége a rossz tüzelés, és persze arra sem árt figyelni, hogy a fa már száraz legyen, mire arra kerül a sor, hogy fűtünk vele. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha már nyáron megvesszük a télre szükséges tüzelőnket. Szeretném még megemlíteni azt, hogy a ház körül keletkezett hulladékot ne a cserépkályhánkba tüzeljük el, mert ezzel jócskán megrövidítjük a kályhánk életét.


Cserépkályha átrakásának előjelei

A cserépkályha átrakásának legjobban észrevehető jele, hogy már csak tüzelünk benne és a meleget nem adja le megfelelően. Sok esetben kézzel fogható vagy szemmel látható jelei is vannak, hogy például kimozdulnak tűztér elemek vagy esetleg le is esnek. A helytelen használat következtében előfordulhat olyan, hogy a cserépkályha túl korai elzárására kerül sor ezért a keletkezett nyomás a kályhát szétfeszíti, ijesztőbb kifejezéssel felrobbantja. Ebben az esetben mindenképpen javasolt az átrakás.

Minden kályha átrakásánál a talapzatig vissza bontva a már elöregedett anyagokat teljesen kicserélve építem újra az átrakásra szoruló kályhákat, hogy a már megszeretett kályhája ismét tökéletesen működjön. A bontásnál keletkező sittet elszállítom.

Nem csak az átrakásnál érdemes elvégezni a karbantartást, ami azt jelenti, hogy egy pár év eltelte után érdemes a járatokat lepucolni és a felgyülemlett kormot és pernyét kitakarítani a kályhából. Az átrakás pedig már az a fázis mikor a kályhába hiába pakoljuk a tüzelőt a hatásfoka mégis nagyon gyenge marad, ha bizonytalan a kályhája állapotával kapcsolatban hívjon bizalommal és felmérem a cserépkályhája állapotát.


Cserépkályha átrakás árai

A kályha átrakásának a díjszabása legfőképp a méretétől függ, de befolyásoló tényező lehet az elhelyezkedése is - gondolok itt arra, ha például két szobát fűt és falba van építve vagy emeleten van a kályha. Árajánlathoz mindenképpen szükségem van egy, de inkább több fotóra. A helyszíni felmérés a legjobb, amennyiben a távolság is lehetővé teszi.


Így néz ki a cserépkályha belseje, ha már érdemes átrakni...

és az átrakás után így néz ki a kályha belseje.


Cserépkályha átrakás folyamata.

Minden munka előtt fontos az előkészület, egy átrakott kályhánál a külső forma már adott, de a cserépkályha tűzterének és járatainak pontos kiszámítása elengedhetetlen. Az előkészületi munkákhoz tartozik még ebben az esetben a bútorok és a padló védelme. A képeken látható helyszínem már a bútorok el voltak tolva és letakarva, ránk már csak a padló védelme várt mielőtt a munka megkezdődik, de természetesen a bútorok elpakolását és letakarását is vállaljuk, de ezt a megállapodás előtt érdemes tisztázni, mert erre az időt rá kell szánni és a költségek is változnak ebben az esetben.