Cserépkályha, belsőépítészet és az enterieur kapcsolata

A cserépkályha, a belsőépítészet és az enterieur kapcsolata felértékelődött az utóbbi években. Ennek a fajta fűtési megoldásnak a története egészen a 12-13-ik századig nyúlik vissza, és a hazai kultúrában nagy hagyománya alakult ki. A technológia fejlődésével azonban az elmúlt két-három évtizedben szinte teljesen eltűnt az otthonokból, de mára már elmondható, hogy nem csak reneszánszát éli, de a belsőépítészet már külön figyelembe veszi és beépítette repertoárjába.

generálkivitelezés

A cserépkályha, belsőépítészet és az enterieur kapcsolata ezért ma már vitathatatlan. Míg korábban az egyszerű, olcsóbb alapanyagokból építették ezeket, addig mára egyre gyakoribb a letisztultabb, minimalistább vonal, amely szinte már trend lett. Az áramvonalas külső borítás mellett gyakran átlátszó részeket is hagynak – vagy eleve üvegajtó van-, ahol magát a tüzet is szemlélhetik a családtagok, amely így páratlan hangulatot tud kölcsönözni a helyiségnek.

A kályhaépítők ezért már a praktikus és olcsó kivitelezések helyett a stílusosabb darabok elkészítésére álltak rá. Ráadásul már egyre több beruházó is felkínálja leendő vásárlóinak, hogy cserépkályhát építtet be a generálkivitelezés során.

Cserépkályha, belsőépítészet és az enterieur kapcsolata a tervezési fázisban

Az enterieur kialakításakor kritikusan fontos a megfelelő tervezés, ahol nem csak a belsőépítés, vagy építtető, hanem a cserépkályha építő mesternek is nagy szerepe van. Ennek az oka az, hogy nagyon sok paramétertől függ, hogy hová érdemes építeni a kályhát, hiszen a nem megfelelő helyválasztással drasztikusan romolhat a hatékonysága. Figyelembe kell venni például azt, hogy hol történik majd a füstelvezetés, milyen fekvésű az adott ingatlan, milyen a benapozottsága, és a szigetelés mértéke sem mindegy. A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy a cserépkályha építtetése már inkább egy újabb trend, amelyet elsősorban a tehetősebbek, vagy a hagyományokat mélyen tisztelő családok engedhetik meg maguknak. Azok viszont, akik belevágnak és bizalmat szavaznak a megoldásnak, garantáltan különleges hangulattal ruházzák fel otthonukat.

Posted in Uncategorized on Jun 10, 2020